Turizm

Sepetçilik

Özellikle Karadeniz’de fındık toplamak için sık yapılan sepet örmeciliği, İskilip’te hala yaşatılıyor. Tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu ilçede “He, çit, zembil, el sepeti, sele, sepet, kadın sepeti, çocuk sepeti” isimleri verilen sepetler kullanılıyor. Bu sepetler, fındık ağacı ve aksöğüt denilen söğüdün bir türünden yapılıyor.

1849 yılında İskilip’i ziyaret eden gezgin Tschihatscheff kasabayı, “Tepeyi aşınca iniverdiğimiz dar vadide resim gibi uzanan bir yer çıktı karşımıza, meyve ve asma bahçelerinin taze yeşiliyle kuşatılmış bu yer İskilip’tir.” şeklinde tarif etmiş. Yemyeşil doğası ile insanın ruhunu aydınlatan, ciğerlerini ferahlatan İskilip’te ve ona bağlı orman köylerinde ağaç işlemeciliğin yapıldığı el sanatları büyük gelişim göstermiştir.