İSKİLİP BELEDİYESİ
Turizm

İskilip Turşusu

      İskilip turşusu için kullanılan malzemeler: Turşusu yapılacak sebzeler (Salatalık-Biber-Kavun keleği- Fasulye-Domates-Havuç-Lahana), Maydanoz, Dereotu, Sarımsak, İskilip kaya tuzu, İskilip turşu sirkesi, su. Sebze :Turşuluk sebzelerin seçimi turşunun lezzeti ve uzun olan saklama süresince bozulmaması için önemlidir. Sebzeler körpe yani taze olmalıdır ve zedelenmemiş olması gereklidir.

    Zedelenmiş sebzelerin mikroorganizmalara açık olması sebebiyle bozulması daha kolay olmaktadır. Kaya tuzu: İskilip turşusunu özel kılan unsurlardan birisi olan İskilip kaya tuzu ve İskilip’e özgü yöntemlerle yapılan sirkesidir. Kaya tuzu ilçemizin tuz yataklarından çıkarılan yoğunluğu 2.1 ile 2.55 arasında değişen ve sertliği 2,5 olan kaya tuzunun içerisinde ağır metaller bulunmamaktadır. İlçemizin güneyinde karasal iklimin etkisi görülmektedir. Karasal iklimin özelliğini taşıyan Yerli köy ve Çukur köy’ de tuz havzaları bulunmaktadır. Çeşitli usullerle elde edilen kaya tuzu “kaba tuz, orta ürün ve ince tuz” isimleriyle özelliklerine göre ayrılırlar. Turşu yapımında tercih edilen orta üründür. İlçemizde elde edilen kaya tuzunun diğer bir özelliği ise iyottan arınmış olmasıdır. İyot salamurada kullanılan sebzelerdeki nişasta ile birleştiğinde salamura sularında mavimsi bir renk meydana getirmektedir. Kolayca eriyen, eridiğinde tortu bırakmayan tuzun sebzelerin tazeliğini koruyarak onları aylarca korunmasında büyük etkendir. Sirke : İlçemizin kuzey bölümü Karadeniz iklimini, güney bölümü ise iç Anadolu bölgesinin karasal iklim özelliklerini taşımaktadır, ilçemizin iklimsel ve coğrafyasına dayalı olarak tarım yapılmaktadır.

      İskilip turşusunun kurumunda, İskilip bağlarında yetiştirilen İskilip kara üzümü olarak bilinen üzümlerden, yöre insanımızın atalardan kalma yöntemleriyle elde ettikleri sirke kullanılmaktadır. Gerek üzümün özelliği gerek sirke ananevî yapım usullerinden dolayı kullanılan bu sirke İskilip turşusuna ayrı bir lezzet vermekle beraber, diğer turşular arasında ayrıcalıklı bir yer edinmesini sağlamıştır.