“Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık yeter ki, tedavi yarım bırakılmasın”

Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık yeter ki, tedavi yarım bırakılmasın”

 
Başarılı tanı ve tedavi programları ile hasta sayısı her yıl azalsa da tüberkülozun dünyada en sık ölüme yol açan 10 nedenden biri olduğuna dikkat çeken Başkanımız, her yıl 1,7 milyon insanın tüberküloz yüzünden hayatını kaybettiğini hatırlattı.
 
Türkiye’nin tüberküloz ile mücadelede, yüzde 100’e varan tedavi oranı ile başarılı bir ülke olduğunu vurgulayan Başkanımız, “Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık. Yeter ki hastalık zamanında tespit edilsin ve tedavi yarım bırakılmasın” uyarısında bulundu.
 
24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle bir açıklama yapan Belediye Başkanımız Ali Sülük, bu hastalık ile mücadelenin önemine dikkat çekti. Açıklamasında “Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık. Yeter ki zamanında tespit edilsin ve tedavi yarım bırakılmasın” dedi. Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığına dikkat çeken Başkan, şu uyarılarda bulundu: “Tedavisi en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı büyük önem taşıyor. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalıyor. Bireylerin ve dolayısıyla toplumun bu hastalıktan korunmasında en önemli konu tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın aile hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna beklemeden müracaat etmesi gerekiyor. Tedavi süresinde ise takiplerin düzenli olarak yapılması, ilaçların önerilen süre içinde aksatılmadan kullanılması gerekiyor. Tüberkülozda tedavi kesinlikle yarım bırakılmamalı, bilinmeli ki bu hastalık ile mücadelenin en etkili yolu tedaviyi tamamlamak” dedi.
 
 
Paylaş