İSKİLİP TARIMINA AKADEMİK DESTEK

Belediyemiz, İstarge ( İskilip Tarımını Araştırma ve Geliştirme Derneği) İlçe Kaymakamlığı, Tarım Müdürlüğü işbirliği ile 08 Eylül 2004 Çarşamba günü tertiplenen Fidan ve Meyve yetiştiriciliği konulu konferans verildi.

İlçe protokolünün hazır bulunduğu Konferansa Gazi Osman Paşa üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Yaşar Akça, Alara A.Ş. yetkililerinden Cihangir Korkmaz konuşmacı olarak üreticilere konu hakkında detaylı bilgiler aktardılar. Konuşmalar bilgisayar teknolojisi ile görsel olarak ta desteklendi.

Prof. Dr. Yaşar Akça toplantı öncesinde ve sonrasında üretim alanlarını İstarge yetkilileri ile gezdi. İncelemelerden edindiği kanaati toplantıda hazır bulunanlarla paylaştı. Yaşar Akça, başta ceviz olmak üzere İskilip’te bir çok meyve fidanının yetiştirilebileceğini, toprak yapısının ve iklimin üretim için son derece uygun olduğunu, şahsen ve üniversite olarak katkıda bulunmaya hazır olduklarını, ancak bu girişimlerin sadece bir sivil toplum kuruluşunun çabaları ile beklenen sonuca ulaşılmasının güç olduğunu, Kaymakamlık ve İskilip Belediyesinin kurumsallaşma noktasında destek olmalarının gerektiğini, Belediye Başkanlığının ve İskilip Kaymakamlığının da üretimin yanında olmalarının üreticiler için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Alara Tarım Ürünleri San. Tic. Aş. Yetkilisi Cihangir Korkmaz’ da, fidan üretimi, yetiştiriciliği, ve pazarlanması konusundaki deneyimlerini aktardılar. Üretim ve Pazar konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını beyan ettiler.

Katılımcılar konferansa büyük ilgi gösterdiler ve merak edilenleri sordular, bilgi edindiler.

Toplantı bitiminden sonra Prof. Dr. Yaşar Akça, İstarge, ve Belediye yetkilileri ile bir müddet daha arazi incelemesi yapıldı. Değerlendirme toplantısı saat 20.00’de Cumhuriyet Parkında yapıldı. İlgililerin katıldığı toplantıda üretim ve pazarlama açısından uygulamaya geçiş noktasında önemli kararlar alındı. Saat 24.00’ e kadar süren değerlendirme toplantısında bu aşamadan sonra izlenecek yol ve teknik detaylar belirlendi. İskilip’te fidan üreticiliği ve meyve yetiştiriciliği kurumsal bir boyut kazanmıştır.

-Şaban Balcı-